Viktigt att ha kolla på vädret och båten

mars 14, 2018

Det finns en del saker att se över innan man ger sig ut och fiskar. En rutin som bör vara grundläggande för alla fiskare är att alltid kontrollera väderprognosen. Det är särskilt viktigt om man ska ut med en båt. Solen kan skina när man ger sig ut men väder kan ändras snabbt. Vind, vindriktning samt temperatur och väderomslag är alla saker som är viktiga att kontrollera. Då kan man anpassa fisket och kläderna efter det väder som väntas komma. Om vädret trots allt förändras oväntat och man fiskar från en båt på större vatten kan det vara bra att avbryta fisket och ta sig in till land så att det inte hinner blåsa upp till större vågor.

Om man fiskar på is finns det också en del saker som är viktigt att kontrollera. Under vårvintern kan isen vara okej om natten bjudit på minusgrader, men om solen ligger på eller om det regnar mycket kan isen ha blivit livsfarlig redan till eftermiddagen. Det är därför alltid bra att ha med sig en ispik eller liknande för att kontrollera om isen är tjock nog att fiska på. Om den börjar mjukna bör fisket avbrytas.

Det är också viktigt att kontrollera båten om man har en sådan. Båten ska till exempel vara tät och om man har en träbåt kan den ha torkat under tiden den legat på land. Det kan göra att den läcker. Finns det då ett bra öskar? Om man har en plastbåt måste man kontrollera att den har tillräckligt med flytelement så att den flyter även om båten blir fylld med vatten. Om det är en större båt med dubbelt skrov eller andra utrymmen i båtens botten måste man också kontrollera att det inte finns läckor där.