Spinnfiske

juli 12, 2018

Spinnfiske är en sorts fiske som går ut på att man kastar ut och vevar in ett bete. På detta sätt rör sig betet och liknar en mindre simmande fisk eller insekt. Detta lockar fisken att hugga. Man kan fiska med spinn i de allra flesta vatten där det finns rovfiskar. En rovfisk är en fisk som äter andra mindre fikar. En av de vanligaste fiskarna att spinnfiska är gäddan.

Olika spön och rullar

När man ska börja med spinnfiske gäller det att välja en rulle, ett spö och en lina som är anpassad för just det fisket, samt de beten man vill fiska med. Som nybörjare kan det ofta vara bra att välja ett av alla kompletta och prisvärda fiske-set som finns i affären. Dessa är ofta väl anpassade för olika typer av fiske. Ett mycket enkelt sätt att få rätt utrustning är att helt enkelt gå till en välsorterad butik som säljer fiskeprodukter. Där kan man be om hjälp, och genom att berätta vad man vill fiska samt vad utrustningen får kosta kan de som arbetar i butiken hjälpa till att ta fram rätt utrustning. Ibland kan man också finna bra utrustning på annonser i tidningen eller liknande.

Flera tips om spinnfiske

Om man aldrig har kastat med fiskeutrustning innan är det ofta bra att börja med att bara kasta med en tyngd utan krok tills dess att man har fått in tekniken på ett bra sätt. Ofta är det också bättre att börja med ett mindre antal beten och verkligen lära sig hur och var de fungerar någonstans. Det räcker ofta med att ha en spinnare, en vobbler och en jigg till en början för att lära sig vilka fiskar som hugger på dem. Man kan ofta lyckas fånga mer fisk genom att vara riktigt duktig på få beten, än genom att ha en rejält stor beteslåda där man inte vet vilka fiskar som gillar vilka beten. När man ska fiska gäddor är det viktigt att man har en gäddtafs på linan eftersom att gäddan annars lätt kan bita av den och då blir man som fiskare av både med betet och fångsten.

Fiska smart

När fisken väl nappar måste man se till att verkligen dra fast kroken i munnen på fisken. Det kallas att man gör ett mothugg. Man rycker helt enkelt till med fiskespöet snabbt ett par gånger. Om man vill fiska riktigt effektivt är det smart att metodiskt gå igenom varje fiskeställe mycket noga. Det är bra att fiska både grunt och djupt, samt att prova olika hastigheter när man vevar in linan. Om man verkligen vill kontrollera om det finns fisk i vattnet är det bra att tänka på att fisket är olika bra beroende på när på dygnet man fiskar, samt beroende på vädret. Om man vill fiska gös och abborre nappar de ofta i högtryck och varmt väder. Gäddor nappar däremot i rusk, blåst och regn. Ofta är det bra att fiska på kvällen eller tidigt på morgonen eftersom fisken är som mest aktiv när dagsljuset ändras.