Kastteknik vid sportfiske

mars 3, 2019

Den som är en inbiten sportfiskare vet att kastteknik är något man verkligen måste träna upp.

Luftkast, trassel och annat dumt på linan har alla varit med om. Särskilt flugfiske brukar ställa till det för nybörjaren och kasttekniken kan till och med avskräcka en del från att satsa på just den här delen av sportfiske. På youtube kan man hitta flera pedagogiska videos som visar olika kasttekniker, beroende på vilket slags fiske du vill ägna dig åt. Med rätt teknik kan man faktiskt få iväg en fluga ett 20-tal meter redan som nybörjare. Här tar vi upp en del saker att tänka på särskilt vid flugfiske. Skillnaden mellan spinnfiske och flugfiske, är att vid flugfiske är själva linan tyngden och därför är kasttekniken lite knepigare att lära sig.

Grunderna

Vanligt överhandskast är vanligast, och bäst är att göra så få luftkast som möjligt. Det viktigaste är att använda lugna rörelser och inte ”vispa” med spöt. Man bör ha rätt tajming och inte ta i för hårt med händerna. Man ska ha som mål att ha en rak linje med sitt spö, d.v.s se till att spöt går i samma spölinje då man kastar med det. Är man högerhänt brukar det underlätta om man står med högerbenet framåt, vilket gör att man lättare kan undvika att rotera för mycket. Det kan vara påfrestande för ryggen att stå och öva med kasten, och det är viktigt att ha en tränad rygg för att behålla en god hållning. Det är bra att under någon del av året besöka ett gym eller använda sig av ett hemmagym som sparar in tid och håller ryggen i trim.

Olika regler för kasten

På flugfiskespråk säger man att man ”skjuter ut” linan och när du flugfiskar ska du alltså jobba fram linan till lagom längd. Om du tänker dig dig att du gör dina kast framför en urtavla, så stoppar du spöt kl 1 och bakstoppet sker kl 11. Som nybörjare ska man undvika den så kallade ”halvmånen”, där man rör spöt i en alldeles för stor halvcirkel över huvudet.

En annan regel som är bra att följa för att undvika trassel är att använda handlederna så lite som det bara går. Många försöker kasta med just handlederna , men det är snarare armen du använder. Tänk dig spöt som en förlängning av din arm. Man kan använda särskilda kardborre fästen, som förhindrar att handleden gör för små rörelser.

Ett flugfiskespö finns förutom i olika klasser även i olika längder. Den vanligaste längden när det gäller normalt flugfiske är 9 fot (2,74 meter), medan om du fiskar efter lax och önskar en tvåhandsfattning gäller 11-14 fot. När man talar om klassning och fiskespön är det viktigt att välja samma klass till linan som till spöt.