Fiske i Peru

mars 16, 2019

Vill du prova på ett annorlunda fiske kan du fara till Peru. Peru och dess grannländer erbjuder många möjligheter för den fiskeintresserade. Det finns flera arrangörer av fiskeresor du kan vända dig till för att få hjälp. Hittar du inte vad du söker i Sverige finns det bra researrangörer i till exempel Norge och Tyskland som kan hjälpa till.

Peru har en mycket lång kust mot Stilla havet som erbjuder storartat fiske. Utefter den norra kusten finns det många bra fiskelokaler och dessutom ypperliga surfmöjligheter. Vid Cabo Blanco på nordkusten kan du fiska bland annat svart marlin. Många anser fisket i Cabo Blanco vara ett av de bästa i världen. Hit kom gräddan av det amerikanska jetsetet på 1950- och 1960-talen för att mäta sina krafter mot de säregna fiskarna. Cabo Blanco var till exempel ett av Ernest Hemingways favorittillhåll i Latinamerika. Hemingway hade ju skrivit ”The Old Man and the Sea” som ytligt sett handlar om en fiskare och hans kamp mot en stor spjutfisk, och på ett djupare plan om hela mänsklighetens kamp för att kontrollera sitt öde. Vid Perus nordkust, och norrut mot Ecuadors kust, är fiskevattnen mycket rika tack vare att den kallare Humboldtströmmen här möter den varmare El Niño-strömmen, vilket ger ett mycket näringsrikt vatten som lockar mängder av fisk till dessa kuster.

Vill du uppleva fantastiska naturscenerier och lite mer bekanta fiskarter kan du med fördel ta dig upp i Anderna och fiska öring. Det finns otaliga sötvattensreservoarer att pröva fiskelyckan i. Nedför Andernas mäktiga berg rinner tusentals vattendrag där du kan prova på flugfiske och spinnfiske. Har du tur kan du stöta på en lokal fiskare som med hjälp av endast en lång träpinne fångar mängder av god öring. Man behöver inte alltid den dyra utrustningen från vildmarksbutiken för att få en god fångst. Däremot är klädvalet viktigt. Det är bra om du utrustar dig med ett par rejäla fritidsbyxor som står emot lite tuffare natur och väder.

Fisket i Anderna påminner om det du kan vara van vid hemifrån. Det som du absolut inte kan uppleva hemma är flodfisket på Amazonas. Amazonas är som bekant världens största flod och fisket på floden är därför mycket varierat. Denna flod förtjänar flera fiskeexpeditioner för att göras rättvisa. Du kan fiska på Amazonas i Peru, Ecuador, Colombia och Brasilien. Floddeltat i Brasilien erbjuder ett mycket fint fiske. Längre upp i floden kan du ofta fånga olika pirayor, rockor och olika flodabborrar. Vill du ha en riktig kamp och har rätt utrustning kan du försöka få tag på en kattfisk. Dessa kan vara över 1,5 meter långa och väga uppemot 100 kilo eller mer. Amazonfloden är hem för cirka 5600 olika fiskarter och det hittas ungefär 50 nya arter om året. Amazonas regnskog, Amazonasfloden och dess olika bifloder rymmer mer än en tredjedel av de kända organismerna i världen och det är fortfarande här som man gör flest fynd av nya arter.

En resa till Latinamerika är fantastisk tack vare all underbar natur och kultur du kommer att få ta del av. Ta med dig fiskeutrustningen och upplev ännu mer.