Havsfiskeutrustning

maj 20, 2018

När man ska fiska havsfiske är det viktigt att ha bra utrustning. För det första måste man ha ett bra fiskespö. De är ofta omkring 6-7,5 fot långa. När man fiskar havsfiske är djupet omkring 20 meter, men ibland så djupt som 50-100 meter. När man fiskar havsfiske måste man därför se till att ha lite tuffare utrustning som tål kraftigare påfrestningar. Vid fiske på djupt vatten måste man ofta använda tyngder som väger omkring 150-200 gram och då måste utrustningen tåla den vikten, samt en fisk. Om man bara vill fiska på grunt vatten kan man klara sig med ett mindre spö, men det bör i alla fall klara en vikt på 5-8 kilo. Med ett spö som klarar 10 kilo kan man fiska kustnära. Om man hellre vill fiska djupt kan man behöva ett spö som klarar 20 kilo eller mer.

Om man fiskar ännu djupare kan man behöva ett spö som klarar 30-50 kilo och för att avlasta armar och rygg i detta fiske måste man ofta ha spöhållare och eventuellt spöbälten. Det kan annars bli svårt, eller rent av omöjligt att kunna dra upp en större fisk ur vattnet.

Det finns flera olika rullar att använda för havsfiske. De finns både som multirullar och haspelrullar. Multirullar är bra att föredra, och de rymmer mycket lina samt har bra och kraftiga bromsar. Det är bra att ha en bra linspridare som fördelar linan på spolen eftersom man ibland fiskar på mycket stora djup. En linräknare kan också vara bra att ha om man fiskar arter som gråsej eller makrill som ofta befinner sig i mellanvatten.