Havsfiske

augusti 21, 2018

Något som verkligen kan vara spännande för en fiskare, är att bege sig ut på det stora vida havet för att fiska allt från vanlig torsk, sill och makrill, till mer exotiska fiskar som tonfisk, svärdfisk och barracuda. Om man reser till Thailand eller annat exotiskt land, kostar det pengar såklart, men då går det att låna pengar på sajten Freedomfinance.se eller liknande sida, för att uppfylla drömmen att fiska exotiska fiskar. Annars går det lika bra att bege sig ut på Östersjön annat närliggande hav, men oavsett vilket hav man ska fiska i är det vissa saker man som fiskare bör tänka på.

Tips och grunder för havsfiske

När man fiskar till havs sker den på en båt som driver och oftast fångas fisken genom att meta med agnad krok/korkar och rakt ner. Båtkaptenen använder sig av GPS och ekolod för att kunna se vart fisken befinner sig. Det händer också att båten sänker ankaret och då används båtmotorn för att ligga kvar på en och samma plats.

Krokarna

När man ägnar sig åt havsfiske gäller det att se till att krokarna är anpassade för den typ av fisk som man vill få på kroken, men först och främst efter vilken sorts bete som används som är viktig. Används en krok-storlek på två, så är den anpassade för flertalet av de fiskar som finns till havs. Fiskar man med en för stor krok, finns risken att missa flertalet av de småvuxna fiskarterna. Därför är det bättre att använda sig av mindre krokar, eftersom de krokarna fångar också de fiskar som är större.

Meta

När fiskaren väl står på däck mitt ute i ingenstans, gäller det att meta på rätt sätt. Därför bör man se till att det rätta sortens agn för att de olika fiskarna ska nappa. Att använda sig av ett tackel som är agnat med små fiskremsor eller bitar av räkor är i princip allra bästa sättet att fånga fisk.

Utrustning

För att få det bästa möjliga resultat bör fiskaren ha den rätta utrusningen och därför är ett rejält havsfiskespö att föredra. Eftersom spön för havsfiske är anpassat efter att klara av de påfrestningar som spöna kan utsättas för, då fisken kan väga mycket. För att få avlastning för armarna och ryggen är ett spöbälte också bra att ha vid tungt havsfiske.

Dessutom bör fiskaren anpassa rulle och lina för att klara av påfrestningarna vid fiske till havs. Oftast används en så kallad flätlina som en huvudlina. En flätlina har en stumhet och stor dragstyrka som passar till olika fiskeförhållanden.

Bete

Som det tidigare nämndes är räka bra att använda som bete och de flesta fiskar nappar på det. Fiskaren bör inte agna med för stora bitar och klipp bort stjärt och huvud, för att sedan dela räkan i två till tre bitar. Vissa fiskarter har väldigt små munnar. Annat bete kan vara makrill, sill eller gråsej, samt bläckfisk, musslor eller sniglar som doftar mycket under vatten och lockar till sig fisk, som också är ett bra alternativ.