Fritidsfiske

augusti 14, 2019

Antalet som intresserar sig för sportfiske i Sverige ökar allt mer och vissa undersökningar gör gällande att ungefär 1,4 miljoner svenskar mellan åldrarna 16 och 80 ägnar sig åt fiske någon gång på fritiden. Dessutom spenderas ungefär 9 miljoner kronor på fiske som hobby varje år vilket också visar att det krävs en del utrustning för att till fullo njuta av fritidsfiske.

Inte bara ligga på bryggan

För en del innebär fiske nästan uteslutande att man ligger på bryggan med ett flöte som väntar på napp i vattnet intill. Även om fritidsfiske naturligtvis kan vara en lugn rekreation, är det långt ifrån hur de allra flesta sportfiskare spenderar sin tid. Inom sportfiske använder man enbart redskap som går att hålla med händerna och huvudmålet är snarare att fånga fisk som man släpper tillbaka än att få upp något som ska serveras på middagsbordet. För många innebär sportfiske även en möjlighet att få komma ut i naturen och att få koppla av från storstadens brus. Allemansrätten gör det möjligt att ägna sig åt sportfiske året om, bara man följer grundprinciperna som i sin kortaste mening lyder: Inte röra, inte förstöra. Man måste även ta reda på vilka regler som gäller för just det området man vistas i.

I havet och i de fem stora

Att fiska med handredskap i havet, eller i någon av de fem stora svenska sjöarna, är relativt problemfritt och det är enkelt att komma igång med sin hobby. Dock får man begränsa sig till högst tio krokar i de flesta fall, om man exempelvis pimplar. Man kan alltid vända sig till länsstyrelsen om man är osäker och fråga vilka regler som gäller vid till exempel specialutrustning. Idag finns det även effektiva ekolod som talar om var fiskarna gömmer sig och en hel del annan utrustning som underlättar och förhöjer nöjet. Det är idag även lättare att få tid till sin hobby när man med dagens teknik lättare kan ta med sig kontoret ut på sjön, för att kunna förlänga sin fisketur några dagar. För att kunna lyssna på ekolod eller bara kunna lyssna till avkopplande musik är ett par prisvärda iphone hörlurar ett perfekt redskap.

Fångstrapportering

Det finns ett så kallat fångstraporteringssystem som används av sportfiskare i Sverige, vilket i korta drag innebär, att man enkelt kan rapportera in sin fångst. Det är bra för forskningen kring våra vatten att få ett bra och aktuellt underlag för att kunna skydda och utveckla metoderna för att behålla våra svenska fiskar. Fångstdatabanken hittar du här, tillsammans med mer information. Fiskar man utanför de fem stora sjöarna måste man oftast ha ett så kallat fiskekort. De behöver inte vara så dyra, och det är alltid bra att kolla med den som är markägare. Ovanför odlingsgränsen i norr, gäller det att kolla med länsstyrelsen i vilka fjällsjöar eller älvar man kan fiska.