Olika krokar och beten för havsfiske

oktober 8, 2018

När man ska fiska havsfiske gäller det att ha lite utrustning med sig. Om man väljer att åka på fiske med en turbåt kan det ofta finnas utrustning och drag ombord som man kan hyra. Ofta är grundregeln att man inte ska krångla till det som fiskare, utan det är snarare klokt att använda enkla saker som inte trasslar och som också är enkla att byta ut om de skadas på något sätt.

Inom havsfiske använder man ofta så kallade paternostertacklar. Dessa är riktiga klassiker som är uppbyggda som så att en pilk sitter längst ner, och ovanför denna sätter man en eller två olika upphängare. Dessa upphängare kan man sedan knyta fast i ett lekande, och man kan också fästa dem i en upphängarknut i linan. När man gjort detta knyter man sedan fast en tafs under pilken. Denna bör vara tre decimeter och också ha samma krok som de olika upphängarna. Ibland sätter man ljuspärlor eller lysande slang på den lina som är närmast krokarna för att de lättare ska synas.

Det finns också släptackel som används om man vill fiska efter olika bottenlevande arter som till exempel olika plattfiskar. Dessa tacklar är också perfekta när man ska presentera en fiskstrimla som förföriskt svävar fram i vattnet. Många väljer att sätta massor av propellrar, slang, skegar och pärlor när de fiskar plattfiskar, och man kan variera sitt tackel oändligt. Lindimension, krokstorlek samt tafslängd är bara några av de saker som lätt kan ändra fisket. Beroende på vad man fiskar kan man också ändra avståndet mellan krokarna.

Vilka beten ska man välja?

När man ska fiska i hav är det ofta bäst att välja naturligt bete, och räka är ett bra sådant som fungerar till de allra flesta olika arter. Det är dock viktigt att man ser till att bitarna av betet inte är för stora. När man använder räkor är det alltså smart att ta bort den sista stjärtbiten samt räkans huvud. Resten av räkans kropp kan delas i två till tre bitar, lite beroende på vilka arter man fiskar efter. Många fiskarter har en liten mun och därför nappar de inte på för stora byten. Om man vill fiska plattfiskar, vitling eller knot kan makrill, gråsej eller sill som delats i långsmala strimlor fungera utmärkt medan sniglar, musslor, bläckfiskar, krabbor, sandmaskar eller också konstgjorda beten med doft kan fungera för andra arter. Det viktiga är att betet doftar mycket i vattnet. Om man väljer att fiska med musslor går de lätt sönder och då kan det vara bra att lägga den i ett fint nät och fästa detta på kroken.