Fiska på isen

januari 10, 2018

När det är vinter och snö ute är det många som avstår från att fiska eftersom det ofta ligger is på vattnet. Att pimpelfiska från is är dock både billigt, effektivt och enkelt. Vanligen kostar utrustningen bara ett par hundralappar och man kan både få tag i röding, abborre, harr, öring, sik, lake regnbåge och gädda.

Om man inte vill pimpla finns det också möjlighet att meta från isen. Med denna metod kan man få stora gäddor, gösar eller flera andra hungriga fiskar av rovdjurssort. När man är ute på isen är det dock viktigt att man alltid tänker på säkerheten. Man måste alltid kontrollera isens tjocklek, och dessutom ha isdobbar.

Pimpelfiske är faktiskt en av de allra enklaste fiskemetoderna att börja med. Detta eftersom det inte krävs någon form av dyr utrustning och dessutom behövs inte speciellt mycket saker. Det man behöver är i princip ett pimpelspö med tillhörande lina, ett par blänken eller pirkar samt några krokar. Detta är en bra startutrustning. Man behöver också en isborr samt något att sitta på. Säkerhetsutrustning och varma kläder är också viktigt att ha.

Utrustningen för pimpling av abborrar

Man får både ett pimpelspö, en nylonlina och olika vertikalpirkar för olika djup för omkring en hundralapp. Pirken har en länk mellan den och kroken, som är mycket färgglad. Fiskarna kommer att hugga på kroken, och inte på pirken. När man fiskar abborrar är de ofta lite långsamma och de står ofta strax under isen. Det är därför bra att borra upp flera hål för att finna fiskarna. När en abborre nappar drar man snabbt upp och krokar av den. Det är bra att släppa ner pirken snabbt igen. Om ett stim är där nere kan det lockas av ett högt tempo.