Bind dina egna flugor

december 9, 2019

Alla som flugfiskar inser att köpta flugor är en dyr historia och många tillverkar sina egna. Dels för att de får det utseende de vill ha och för att flugan blir hållbarare och sist men inte minst, betydligt billigare än den köpta. Det är dessutom mer tillfredsställande att fånga en fisk på en egenhändigt tillverkad fluga. Innan man börjar är det några saker som nybörjaren behöver inhandla.

Verktyg

Förutom ett bra städ behövs en spetsig, vass sax. En trådhållare är att rekommendera, men det går att tillverka en av tunn koppartråd om man hellre vill det. En tunn så kallad dubbingnål behövs för att bland annat lacka huvuden med, men en mellanstor stoppnål kan fungera. Två så kallade hackle tänger behövs också. Dessa är behjälpliga när fjäder, hackle, ska hållas vid tillverkning av till exempel torrflugor. Det kan vara bra med en liten och en medium. Ett ”whip finish”-verktyg finns för den som inte klarar att göra en halvslags-knut för att avsluta bindningen av flugan.

Tinsel och bindtråd

Tråd finns i en mängd tjocklekar och fabrikat. För den som precis börjat binda är 6/0 en tillräckligt stark tråd för de flesta flugor upp till storlek 16. Vid mindre flugor bör man använda 8/0. Den bästa färgen att använda som bas är svart. Vill man ha en fluga som sjunker kvickt använder man tunn blytråd för att göra den tyngre. Förutom tråd använder man tinsel vid flugbindning. Detta material ger flugan reflekterande ytor. Om man använder sig av flat tinsel finns färgerna guld/silver och man vänder upp den sida man vill ha.Tjockleken bör vara medium.

Övrigt kroppsmaterial

För att tillverka en fluga behövs både slätt garn och lurvigt, i basfärgerna olivgrön, svart, brun och grå. Poly-garn används till torrflugans vingar och kropp. Vanligt garn är särskilt användbart när mindre flugor ska tillverkas eftersom trådarna går att dela. Om man inte vill kladda med hår och vax, går det bra att använda mohairgarn för dubbing. Fjädrar och mohair kan orsaka att man blir täppt i näsan men hjälp finns att få. Poly-garn är i stort sett vattenavstötande och chenille är bra vid tillverkning av nymfer, skalbaggar och streamers.

Hackle och annat

När det kommer till torrflugor är ”hackle” materialet som flugan så att säga står på, på vattnet. Nybörjaren kan starta med en svart och en brun Tupphackle. Hönsnackar är mjuka och används till nymfer, våtflugor och streamers. Marabou är påskfjäderliknande fjädrar till vingar och stjärtar för rörelse, medan Flashabou ger glittereffekt. Ekorrsvans används till antenner och stjärtspröt på nymfer och hårvingar på streamers. För tillverkning av den kända streamer-flugan Zonker används kaninstrimlor. Stjärtpennor och stjärtfjädrar är bra till alla typer av flugor. Plastic Raffia är plastbast till räkimitationer och skalbaggar. Harmask är hårmaterial till Harörenymfen. Hjorthår och älghår är ihåliga och har bra flytkraft. Ögon kan målas med hobbyfärg på en del flugor, men det finns färdiga att köpa och lacka över med fluglack. Vax behövs, och hobbyfärg till huvuden. Ben finns att köpa och skumgummimaterial till nymfer och annat. Våt/torrflugekrok stl 10,12,14 och 16 är bra, samt streamerkrok stl 8 och 10 bör ingå.